22 Kasım 2009 Pazar

AWB-AIR WAYBILL-HAVAYOLU KONŞİMENTOSU

AWB-AIR WAYBILL-HAVAYOLU KONŞİMENTOSU başıklı yazımızın güncel versiyonuna www.disticaret.biz.tr üzerinden erişebilirsiniz. 


Havayolu taşıma senedi, uluslararası havayolu taşıma şirketlerince düzenlenen ve malların belirlenen yere taşınmak üzere teslim alındığını belirten ve yapılacak taşımanın sözleşmesini de içeren belgedir.

Malların mülkiyet hakkını temsil etme yetkisini evrağa sahip olanlara vermedikleri için havayolu konşimentoları ciro edilebilir özellikte değildirler. ( non-negotiable)

Şekil 1 : Original for Shipper Air Waybill Örneği



Havayolu konşimentoları yük ile beraber dolaşımdadırlar.

Havayolu yüklemelerinde kargo çoğu zaman bankacılık kanalı ile gelecek olan evraklardan günler hatta haftalar önce varış noktasına ulaşmaktadır. Dolayısı ile havayolu konşimentoları akreditifli ödemelerde kullanılırken ayrıca dikkatli olunmalıdır.

Hava konşimentoları genellikle 3 orjinal ve 9 kopyadan oluşan 12 adetlik setler halinde basılmaktadırlar. Hava taşıma senetlerinin altında nüshaların özellikleri aşağıdakine benzer ibarelerle açıklanmaktadır.
Original 1 - (For Carrier)
Original 2 - (For Consignee)
Original 3 - (For Shipper)


Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

Popüler Yayınlar