31 Mart 2009 Salı

Temiz Konşimento , Clean Bill of Lading


Temiz Konşimento, Clean Bill of Lading başıklı yazımızın güncel versiyonuna www.disticaret.biz.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.

Uluslararası ticarette kullanılan akreditifli ödemelerde, genellikle satıcılardan denizyolu taşıma belgesi olarak"Temiz Konşimento" , ( Clean Bill of Lading ) ibraz etmesi istenmektedir. Bu yazımda kısaca UCP 600 kurallaraına göre ( Akreditiflere İlişkin Birörnek Usuller ve Uygulama ) "Temiz Konşimento" kavramının ne anlam ifade ettiğini açıklayacağım.

Akreditifli ödemelerde bankalar satıcıların sunmuş oldukları belgeleri sadece belgelerin içeriği ile sınırlı kalmak koşulu ile incelerler. Dolayısı ile akreditif amiri olan bir banka kendisinden ödeme almak için başvuruda bulunan satıcının akreditifte şart koşulan malları hasarsız ve eksiksiz olarak yüklediğini ancak konşimentoya bakarak anlayabilir. Dolayısı ile akreditif işleminin ödeme ile sonuçlanabilmesi için konşimento üzerinde malların akreditifte belirtilen tarih , yer ve miktarda eksiksiz olarak yüklendiğinin belirtilmesi gerekmektedir aksi halde satıcının akreditife konu olan malları yüklenmediği veya eksik yüklendiği düşünüleceği için ödeme yapılmayacaktır.

"Temiz Konşimento", yüklemesi yapılan malların görünür özellikleri bakımından sağlam olarak gemiye teslim alındığını kanıtlayan konşimentodur. UCP 600 kurallaraına göre ( Akreditiflere İlişkin Birörnek Usuller ve Uygulama ) bir konşimentonun "Temiz Konşimento" olarak nitelendirilebilmesi için "Clean on Board" notunu taşımasına gerek bulunmamaktadır.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

Popüler Yayınlar