19 Kasım 2009 Perşembe

House Bill of Lading

House Bill of Lading başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Freight Forwarder firmalarının düzenlemiş oldukları konşimentolara genel olarak House Bill of Lading, ara konşimento veya acenta konşimentosu denilmektedir.

Forwarder firmalar yaptıkları nakliye işlemlerinde diğer taşıyıcıların (carrier) araçlarını kullanmaktadırlar.

Çoğu zaman forwarder firmalar bastıkları konşimentoları gerçek taşıyıcının acentası olarak düzenlemektedirler.
Bu durumlarda, forwarder firmaların yüklemeyi yaptıkları taşıyıcı firmalar da forwarder firmalara bir konşimento düzenlemektedirler. Bu konşimentolara ise master bill of lading veya ana konşimento denilmektedir.

Forwarder firmaların düzenlemiş oldukları ara konşimentolar ana konşimento şartlarını yansıtacak şekilde düzenlenseler de, alıcılara (consignee) mallara ilişkin tam bir kontrol olanağı sunamadıkları için, özellikle akreditifli işlemlerde bankalar tarafından kabul edilen bir konşimento türü değildir.


Forwarder firmalar, birden fazla taşıma şeklinin kullanıldığı durumlarda, taşıyıcı gibi sorumluluk alarak kendi namlarına düzenleyebildikleri FBL ( Negotiable FIATA Multimodal Transport Bill of Lading, Fiata Konşimentosu) düzenlemeyi tercih edebilmektedirler. FBL'yi düzenleyen forwarder firmalar tüm yolculuk boyunca mallarda meydana gelebilecek hasarlardan, FBL şartlarının öngördüğü azami tutara kadar, sorumlu tutulmaktadırlar.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

Popüler Yayınlar