7 Şubat 2010 Pazar

KONTEYNER ÇEŞİTLERİ


Bu yazının güncel haline http://www.disticaret.biz.tr/2015/06/konteyner-cesitleri-nelerdir.html adresinden ulaşabilirsiniz. 01.Aralık.2015 itibari ile bu blog sayfamızı kapatacağız.


KONTEYNER ÇEŞİTLERİ

Standart Konteyner: ( Standard Container)

Standart konteynerler genel amaçlı yüklerin taşındığı ve en sık kullanılan konteynerdır. Standart konteynerin tüm duvarları kapalı olup, ön ve (ya) arka kapıları bulunmaktadır. Genel kargo yükler için dizayn edilmiş olup, konteynerin kapısından geçebilecek ve içine sığabilecek tüm yüklerin taşınabilmesi mümkündür.




Şekil 1 : Standart Konteyner



Üstü Açılabilir Konteynerler (Hard Top Container):

Üstü açılabilir konteynerler özellikle ağır ve uzun yükler ile kapıdan yüklemenin zor olacağı durumlarda kullanılmaktadır. Bu tip konteynerlerin açılabilir çelik tavanı olması sayesinde standart konteynere yüklenmesi oldukça güç olan yükler konteynerin üstü açılarak tavandan kolaylıkla yüklenebilir.



Şekil 2 : Üstü Açılabilir Konteyner




Üstü Açık Konteyner (Open Top Container):

Üstü açık konteynerler özellikle yüksekliği fazla yüklerin taşınmasında kullanılmak amacıyla dizayn edilmişlerdir. Bu konteynerlerin üzeri açık bırakılabilir veya branda ile kapatılabilir. Brandanın sağladığı esneklik sayesinde standart konteynerler için yüksek olan yükler bu konteyner ile kolayca taşınabilmektedir.



Şekil 3 : Üstü Açık Konteyner







Açık Konteynerler (Flatrack Container):

Açık konteynerlerin yan duvarları ve tavanı yoktur. Bu nedenle, standart ve üstü açık konteynerlere sığmayan (üstten ve yandan) yüklerin taşınmasında kullanılır. Özellikle iş makinesi, araç, jenaratör gibi ağır, yüksek ve(ya) genis yüklerin tasınmasında tercih edilmektedir.



Şekil 4 : Açık Konteyner






Platform Konteynerler (Platform Container):

Platform konteynerler yüksek ağırlıktaki yüklere dayanıklı güçlü bir tabana sahip olup minibüs, yat gibi üstten,ön ve arka taraftan tasması olup da gemiye direkt yüklenemeyen yükler için kullanılır.



Şekil 5 : Platform Konteyner




Soğutmalı Konteynerler: (Refrigerated Container)

Soğutmalı konteynerler, taşıma süresince sıcaklığının sabit olarak kalması gereken yüklerin (dondurulmuş gıdalar, meyve, çiçek vb.) taşınmasında kullanılır. Bu konteynerler, iç sıcaklıklarını kontrol edebilecek şekilde kendi soğutma ünitesine sahip olup, gemiye yüklendiklerinde geminin güç kaynağına bağlanarak gerekli enerjiyi sağlarlar. Ayrıca, konteynerin dışında bulunan panel sayesinde konteynerin sıcaklık değeri kontrol edilebildiği gibi sefer süresince analog veya dijital kayıt cihazı ile sıcaklık değisimleri gözlenebilir.


Şekil 6 : Soğutmalı Konteyner





Tank Konteynerler:

Tank konteynerler sıvı veya gaz haldeki yüklerin taşınmasında kullanılmaktadır. Silindirik bir tank çelik dikdörtgen konstrüksiyon yapının içine yerleştirilmiştir. Taşıma sırasında yükün sarsıntılar sonucu çalkalanmasını önlemek maksadıyla tankın minimum %80’i dolu olmalıdır. Ancak sıcaklık ile oluşacak genleşmenin tehlike oluşturmaması için de tankın doluluk oranı %95’i geçmemelidir.



Şekil 7 : Tank Konteyner








Dökme Yük Konteynerleri: Özellikle tahıl gibi dökme yük tasımalarında kullanılmaktadırlar.



Kaynaklar: Hakan DEMİRCİOĞLU, TÜRKİYE DENİZYOLU KONTEYNER TASIMACILIGININ KOMBİNE TASIMACILIK İLE GELİSTİRİLMESİ

Bu yazının tüm hakları http://www.akreditif.biz.tr/ yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak http://www.akreditif.biz.tr/ hakları saklıdır.


Popüler Yayınlar