5 Aralık 2010 Pazar

KONŞİMENTONUN KARGODA KAYBOLMASI

Uluslararası kargo firmaları gelişen teknolojiyi belki de en iyi kullanan ve bu yüksek teknolojinin nimetlerinden en çok faydalanan sektörlerin başında gelmektedir. Kargo firmaları kurmuş oldukları etkin sistemler sayesinde gönderilerin an ve an internetten takip edilebilmesine olanak sağlamakta ve binlerce kilometre uzaktaki alıcılara her gün onbinlerce gönderiyi hızlı ve eksiksiz olarak teslim edebilmektedir.

Her ne kadar yüksek teknoloji kullansanız da yine de bazen kargoların alıcısına ulaşmadığı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca, ihracat yapan hemen herkesin bildiği gibi bazen ithalatçılardan kaynaklanan sebeplerden ötürü de evrakların doğru kişinin eline geçmediği olmaktadır.

Eğer kargo gönderi içeriğiniz ciro edilebilir denizyolu konşimentosu ise her ne sebeple olursa olsun konşimentonun ithalatçının eline geçmeden kargoda kaybolması başınızı ağrıtabilir, çünkü nakliye firmaları söz konusu ihracat mallarını alıcıya teslim etmek için orjinal denizyolu konşimentosunu isteyeceklerdir.(Nakliye firmaları mal bedeline eşdeğer teminat alarak da konşimento olmaksızın teslimat yapabilmektedir.) 

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak ve kendinizi güvenceye almak için yapabileceğiniz çok basit bir işlem bulunmaktadır. Eğer işlemin ödemesi akreditif harici bir şekilde gerçekleşecek ise yani mal mukabili, peşin ödeme ve hatta vesaik mukabili ile ödemeyi alacaksanız bu durumda konşimento kayıplarına karşı 1 orjinal konşimentoyu ihracat dosyanızda saklayarak kendinizi güvenceye alabilirsiniz.

NOT: Akreditif işlemlerinde genelde full set konşimento ibrazı şart koşulduğu için malesef bu kurnazlık akreditif ödemesi ile yapılan ihracat işlemlerinde işinize yaramayacaktır.

Popüler Yayınlar